Ontzamelen bibliotheek Boekmanstichting, Kenniscentrum voor kunst Cultuur en beleid
Beschrijving
Cultural Motion heeft in 2023 de Boekmanstichting begeleidt bij het ontzamelen van haar fysieke bibliotheek. Bij het voornemen om te ontzamelen speelden verschillende elementen een rol: de terugloop van het gebruik van de fysieke boeken, de verregaande digitalisering, een nieuw aquisitiebeleid en de beoogde nieuwe functie van de studiezaal. 
Datum
December 2022
Oktober 2023 
Discipline
internationale erfgoed samenwerking

 Cultural Motion heeft in 2023 de Boekmanstichting begeleidt bij het ontzamelen van haar fysieke bibliotheek. Bij het voornemen om te ontzamelen speelden verschillende elementen een rol: de terugloop van het gebruik van de fysieke boeken, de verregaande digitalisering, een nieuw aquisitiebeleid en de beoogde nieuwe functie van de studiezaal. De monumentale studiezaal van de Boekmanstichting is een bijzonder deel van het gebouw. De wens bestaat  om op een nieuwe manier gebruik te maken van deze ruimte, en deze om te vormen tot een inspirerende ontmoetingsplek waar mensen graag over de vloer komen voor uit- wisseling en kennisdeling.

 Cultural Motion begeleidde het proces om te komen tot selectiecriteria. Onder begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is tijdens een aantal sessies bij de Boekmanstichting een beoordelings-waarderingskader ontwikkeld, en een beslisboom opgezet die nodig waren om de fysieke boekencollecties beargumenteerd te kunnen ontzamelen. In het vervolgtraject is dit door Cultural Motion uitwerkt in een stappenplan om de collectie op afstand (via Excel-lijsten en de online catalogus) te kunnen beoordelen. En vervolgens heeft Cultural Motion de eerste selectie gedaan van de gehele bibliotheek, gebruik makend van de beslisboom en het waarderingskader. 

Contact
Benieuwd of wij je kunnen helpen met een project? Of wil je meer informatie over Cultural Motion en projecten? Of wil je vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.